Beperken Republikeinen kiesrecht?

NAACPEen van de belangrijkste redenen voor de enorme overwinning van Obama in 2008 was de hoge opkomst onder zwarte en Latijns-Amerikaanse kiezers, die bij eerdere verkiezingen thuis bleven. De overweldigende meerderheid van de nieuwe kiezers en eerdere thuisblijvers stemde voor Obama. Demografie werkt ook in het voordeel voor Obama’s herverkiezing: de zwarte en Latijns-Amerikaanse bevolkingsgroepen groeien. Obama’s strategen verwachten dat ze volgend jaar weer in groten getale zullen opkomen en voor de president zullen stemmen. Dat hebben de Republikeinen ook door, aldus de zwarte burgerrechtenorganisatie NAACP, en ze proberen daar een  stokje voor te steken.

Onderzoek
In het onderzoek Defending Democracy: Confronting Modern Barriers to Voting Rights in America stelt de NAACP dat er een bewuste poging gedaan wordt om het aantal gekleurde, oudere, jongere en arme kiezers te verkleinen. In veertien staten zijn maatregelen genomen die stemmen duurder of moeilijker maken voor minderheden. Kiezers moeten zich registreren om te mogen stemmen, en in een aantal staten zijn de voorwaarden voor registratie aangescherpt. In een aantal staten zijn de mogelijkheden voor het werven van registraties beperkt. En in een aantal staten moeten meer documenten overlegd worden bij de kiezersregistratie. Ontbrekende documenten moeten aangevraagd worden en kosten geld.  Al met al een grote belemmering voor de kiezersbasis van Obama.

Republikeins
Volgens de NAACP worden de belemmerende maatregelen vooral genomen in staten waar de opkomst onder minderheden in 2008 hoog was en waar het aandeel minderheden onder kiezers in 2012 veel groter geworden is. De zwaarste belemmeringen worden opgeworpen in Florida, Georgia, Texas, North Carolina, waar de zwarte kiezersgroep snel gegroeid is, en in South Carolina, Alabama en Tennessee, waar het aantal Latijns-Amerikaanse kiezers toenam. Florida en North Carolina zijn Swing states die in 2008 naar Obama gingen; in South-Carolina en Georgia scoorde Obama een hoog percentage. In alle gevallen gaat het om staten met een Republikeinse regering.

Rassenscheiding
Uitsluiting van minderheden bij verkiezingen is een gevoelig onderwerp in de Verenigde Staten. Het doet direct denken aan de rassenscheiding die in de jaren zeventig werd opgeheven, maar tot de dag van vandaag een grote rol speelt in de politiek. De NAACP is er groot mee geworden: een eeuw geleden spande de organisatie al rechtszaken aan tegen uitsluiting van zwarte kiezers. De burgerrechtenbeweging was uiterst succesvol in de strijd voor desegregatie en treedt daarom nu op als hoeder van gelijke rechten en waakhond tegen disfranchisement. Traditioneel is de burgerrechtenbeweging niet bepaald Democratisch gezind, maar het beleid van Bush heeft de verhouding met de Republikeinen geen goed gedaan — en Obama is als eerste gekleurde president in veel opzichten het product van de beweging.

Campagne?
Dat is terug te lezen in het rapport. Het is in neutrale bewoordingen gesteld, omdat de NAACP in verband met de belastingvrijstelling geen partijdige politieke uitspraken mag doen. Maar het is niet los te zien van de herverkiezingscampagne voor Obama. De NAACP vraagt lezers om zoveel mogelijk mensen te vertellen over de beperkende maatregelen en te zorgen dat iedereen die dat wil kan gaan stemmen. Daarnaast roept het rapport iedere kiezer op om één nieuwe kiezer of thuisblijver mee te nemen om te voorkomen dat er stemmen verloren gaan — en dat zijn geen Republikeinse stemmen. Tot slot spoort de NAACP mensen aan in actie te komen tegen de beperkende maatregelen. Dat zal uiteraard geen positief effect hebben op het imago van de GOP. In een verkiezingsjaar is alles politiek — en vooral de verkiezingen zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s