Gerommel in de marge

Virgil Goode
Virgil Goode: spoiler voor Romney in Virginia?

Ook na het tweede televisiedebat tussen Obama en Romney blijft de uitslag van deze verkiezingen ongewis. Obama mag op punten gewonnen hebben, Romney is verre van uitgeschakeld. De approval rates ontlopen elkaar nog steeds niet veel en in de belangrijkste swing states blijven de marges klein. Omdat het aantal zwevende kiezers afneemt, wordt een andere, kleine groep kiezers belangrijker: de onafhankelijken. Zij kunnen het verschil tussen Obama en Romney gaan maken.

Alternatieven
Van de alternatieve kandidaten is Gary Johnson (Libertarian Party) het belangrijkst, daarnaast spelen Jill Stein (Green Party) en Virgil Goode (Constitution Party) een rol. Johnson gaat de meeste stemmen halen, maar hij concurreert zowel met Romney als met Obama. Jill Stein is de belangrijkste stemmentrekker links van Obama, waar in een paar staten ook nog Roseanne Barr (ja, die) en Stewart Alexander (Socialist Party USA) meedoen. Op rechts is Virgil Goode een concurrent van Romney in swing states Nevada, Ohio en vooral in zijn thuisstaat Virginia.

Dreiging
De Republikeinen zijn er niet gerust op: ze nemen de dreiging van met name Johnson uiterst serieus. Dat is niet vreemd, want Johnson deed mee met de Republikeinse nominatie en heeft dus invloed binnen de partij. Zo krijgt hij wat halfhartige steun van Ron Paul, zelf ooit presidentskandidaat voor de Libertarians en de laatste kandidaat die de race om de Republikeinse nominatie verliet. Paul blijft na zijn vertrek uit de race om de Republikeinse kandidatuur weigeren om zich formeel achter Romney te scharen.

Kieslijsten
De GOP heeft zelfs geprobeerd te voorkomen dat Johnson in een aantal staten op de kieslijst kwam. In Iowa voorzagen ze een getuige in een proces tegen Johnson van belastende informatie. In Michigan werd Johnson inderdaad geweerd van de kieslijst: naar verluidt schrapten Republikeinse ambtenaren hem omdat de aanvraag met duizenden handtekeningen drie minuten te laat binnen was. In Pennsylvania huurden de Republikeinen een privé-detective in die zich voordeed als FBI-agent, om belastend bewijs te verzamelen tegen ondertekenaars voor Johnson. De rechtzaak tegen de Libertarians in Pennsylvania flopte overigens.

Virginia
Ook van Virgil Goode hebben de Republikeinen te vrezen. Zijn thuisstaat Virginia ging in 2008 met een verschil van ruim acht procent naar Obama, maar nu is de marge ten opzichte van Romney veel kleiner. Goode is een rechtse, isolationistische conservatief, tegen immigratie, energie-import, tegen staatsinmenging in onderwijs, tegen abortus en voor een balanced budget. Hij kan Tea Party-aanhangers van de Republikeinen wegtrekken. Ook de Consitution Party hebben de Republikeinen dwars gezeten: ze vroegen en kregen een onderzoek naar fraude rond de handtekeningen voor de kieslijsten in Virginia om Goode te weren. Dat is mislukt: Goode staat als derde op de lijst in Virginia, direct achter Obama en Romney.

Democraten
De GOP ontkent in alle toonaarden dat ze anderen proberen te dwarsbomen. Volgens de Republikeinen heeft Obama meer te vrezen van Johnson dan Romney. In Colorado, een swing state waar het er om gaat spannen, lijkt het liberale softdrugsstandpunt van Johnson aan te slaan onder jongeren die anders voor Obama zouden stemmen. Al die praatjes over dwarsbomen van tegenstanders komen van Democraten die ons zwart willen maken, aldus de Republikeinen. Sterker nog: de Democraten hebben volgens GOP-woordvoerders de Libertariërs zelfs geholpen door handtekeningen voor een plek op de kieslijsten van verschillende staten voor hen te regelen.

Larry King (live)
De derde partijen krijgen door deze schermutselingen veel meer aandacht dan voorheen. Volgende week dinsdag gaan ze in Chicago in debat onder leiding van niemand minder dan Larry King in een debat dat via zijn zender Ora.TV wordt gestreamd. Het debat vindt plaats in Chicago; Naast Gary Johnson, Jill Stein en Virgil Goode doet ook Rocky Anderson van de Justice Party mee. King host het debat omdat hij vindt dat het duopolie in het Amerikaanse systeem doorbroken moet worden. Het debat begint om 3.00 uur onze tijd. Kijkers kunnen meedoen met het debat via Twitter: tijdens het debat kunnen vragen gesteld worden via de hashtag #askemthislarry.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s