Identitair verzet: de identiteit

Demonstratie Génération Identitaire
Demonstratie Génération Identitaire

Twee sloten en een volgekalkt laken schudden Nederland wakker in de ochtend van 19 juni. Het Identitair Verzet had toegeslagen bij de Ibn Ghaldounschool, die de afgelopen weken in het nieuws was vanwege examenfraude. Een nieuwe extreem-rechtse organisatie, die er kennelijk in geslaagd was onder de radar van de bevoegde instanties te blijven en nu ineens een schokkende actie op de mat legde. De pers dook er boven op.

Rotterdamse supporters

Volgens het ANP, de onuitputtelijke nieuwsbron van alle grote media, werd de ‘daad’ gemeld door ‘Rotterdamse supporters’ van de groepering. Dat werd bevestigd door een zekere Peter de Graaf van het ‘landelijk verzet’. Volgens RTL Nieuws zou de groep uit ongeveer twintig personen bestaan, Hart van Nederland wist te melden dat de groep in 2012 is opgericht door studenten uit Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Internationaal

Identitair Verzet is naar eigen zeggen een organisatie met tientallen leden in meerdere afdelingen, die ondedeel uitmaakt van een internationale beweging. Er zijn zusterorganisaties in Frankrijk (Generation Identitaire en Bloc Identitaire), Duitsland en België, met heuse beginselverklaringen en een stevig activistisch track record. Daarbij steekt de Nederlandse organisatie wat povertjes af. Er is een website, (domein toegewezen op 19 februari 2013), een Facebook-account, (actief sinds oktober 2012, eerste posts dateren van april 2013).

Geen anderen

De enige actie die Identitair Verzet aangekondigd heeft — een demonstratie voor de Amsterdamse Vluchtkerk eind maart — werd geannuleerd. Zelfs een groep van twintig studenten kan meer voor elkaar krijgen. Is het eigenlijk wel een groep? Terecht wijst Chris Aalberts er op The Post Online op dat er geen andere vertegenwoordigers van Identitair Verzet bekend zijn dan de woordvoerder. Het is dan ook goed mogelijk dat de actiegroep uit slechts één man bestaat: deze Peter de Graaf zelf.

Pseudoniem

Wie is die Peter de Graaf eigenlijk? Vermoedelijk niet meer dan een pseudoniem van Paul Peters. Dat is de enige naam die verder aan het Identitair Verzet kan worden verbonden. Hij was in 2010 de oprichter van de pagina Identitair Verzet op Hyves — weet u nog? Deze Peters is een oude bekende op de uiterste rechterflank van het Nederlandse politieke spectrum. Hij was verbonden aan militante groepen die de Groot-Nederlandse gedachte uitdragen, zoals het Identitair Verzet dat nu ook doet.

Mediagevoelig

De antifascistische onderzoeksgroep Kafka noemt Paul Peters een ‘man met vele gezichten’. Hij werkt vaak onder een andere naam, zowel online als in de media: Peter van Poorten, Paul van Oosten of Dux Bellorum. Peter de Graaf past naadloos in dat rijtje. Hoe hij zich ook noemt, Peters is een rechtse angry young man die moeilijk met anderen samenwerkt en zich vaak fraaier en belangrijker voordoet dan hij is. En hij heeft een neus voor mediagevoelige acties.

Frappante gelijkenis

Zo was Peters eerder actief bij de extreemrechtse groep Voorpost. In november 2012 legde die organisatie — ook hier zou het om ‘supporters’ gaan — een ketting om het hek rond het tentenkamp aan de Notweg, waar de honderd actievoerende uitgeprocedeerde asielzoekers van ‘Wij Zijn Hier’ verbleven voor ze naar de Vluchtkerk trokken. Die actie vertoont een frappante gelijkenis met de actie bij de Ibn Ghaldounschool, ook in effect: aandacht van de pers. Zou Paul Peters er, moederziel alleen, weer in geslaagd zijn een media-hype te kapen voor zijn extreemrechtse verhaal?

Jasper Klapwijk houdt enorm van zuivere koffie, ook als die uit Kenia komt. Hij schreef dit artikel, dat eerder verscheen op Frontaal Naakt, met Evert te Winkel, die graag los gaat met boeken

2 gedachtes over “Identitair verzet: de identiteit

  1. Beste Jasper, al denk ik dat het artikel hout snijdt, ik heb moeite met je verwijzing naar een Kafka-onderzoek, en dat dat de enige bron is. Deze organisatie kan m.i. af en toe doordrijven in zijn aantijgingen naar mensen aangaande ‘extreem-rechtse’ sympathieën. Kafka is zelf ook niet 100% zuivere koffie, en eigenlijk de andere kant van de extremistische medaille.

    1. Je hebt gelijk dat Kafka soms doorschiet en mensen verdacht maakt die niets kwaads in de zin hebben. Anderzijds wil dat niet zeggen dat alles wat Kafka zegt onzin is. Bovendien stellen we niet de vraag of Paul Peters extreemrechts is, maar wie er achter identitair verzet schuil zou kunnen gaan. We claimen daarbij niet dat wij iets weten, maar proberen ons vermoeden dat Identitair Verzet niet veel meer is Paul Peters aannemelijk te maken. We besluiten onze post dan ook niet met een conclusie, maar met een vraag. Mochten er betere bronnen zijn, dan houd ik me zeer aanbevolen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s