CDA wil kiesdrempel: hypocriete onzin

De CDA-afdeling Zuid-Holland heeft voor het partijcongres vandaag in Alkmaar een resolutie ingediend voor verhoging van de kiesdrempel bij de Tweede Kamerverkiezingen. Misschien hadden de christendemocraten niets te doen in de oppositie. Dan komen er wel vaker proefballonnetjes boven voor veranderingen aan het politieke systeem.

CDA Congres in Alkmaar, 8 november 2014

Het CDA zal het waarschijnlijk in het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen opnemen. De Christendemocraten willen onder verwijzing naar de Duitse kiesdrempel van 5% politieke avonturiers weren omdat het debat minder populistisch en de regering stabieler zou worden.

Populisme

Pardon? Waren het niet de christendemocraten die in 2010 gemene zaak maakten met de populisten van de PVV, en eerder in 2001 met de LPF, en daarmee zelf voor grote instabiliteit zorgden? En wordt de regering de afgelopen tijd niet juist door kleine partijtjes als de SGP en de Christenunie gestabiliseerd, terwijl het imploderende CDA met geen enkel akkoord mee wil werken, te pas en te onpas moties van wantrouwen indient en wild om zich heen slaat in het politieke debat?

Het CDA heeft het populisme in het debat bovendien zelf ook omarmd, getuige de klasjes waar het kader geschoold werd in het doen van boude uitspraken. Maxime Verhagen lustte er wel pap van in de aanloop naar de verkiezingen in 2010: liever een oerhollandse kroket dan zo’n vreemde halal shoarma. De mastodonten morden op de achtergrond over zoveel gesundes Volksempfinden.

Ineffectief

Het CDA kan, als ze de versplintering willen tegengaan, ook wel effectievere maatregelen bedenken dan een drempel van twee zetels. De meeste populistische partijen en politieke avonturiers springen daar met gemak overheen. De PVV kwam in één klap met negen zetels in de Kamer, de SP ooit met twee. Stabiliserende partijtjes als het GPV en de RPF zouden juist wel gesneefd zijn.

Maar ook een veel hogere kiesdrempel dan de twee zetels die het CDA nu wil, zou niet helpen. In Duitsland, met een kiesdrempel vijf procent, wordt het debat ook sterk beïnvloed door de populisten van Alternative für Deutschland en Die Linke. De trouwe coalitiepartner FDP verdween juist uit beeld. Een kiesdrempel vergemakkelijkt coalitievorming dan ook niet, zo blijkt uit onderzoek.

Principieel onjuist

Het helpt dus weinig, maar het is principieel ook onjuist om een kiesdrempel op te werpen. Als kleinere partijen geweerd worden, is het voor minderheden en groepen met nieuwe ideeën moeilijker om een vertegenwoordiging in het politieke systeem te krijgen. Daardoor daalt het vertrouwen in het politieke systeem, in het bijzonder bij minderheden. Bovendien komen nieuwe ideeën niet op de politieke agenda.

Ook in dit opzicht is het een gotspe als bij uitstek het CDA dit in het programma zou opnemen. Een van de voorlopers van de partij is immers als klein innovatief partijtje opgericht door een raspopulist: Abraham Kuyper. Als er toen allerlei belemmeringen opgeworpen waren met het argument dat de politieke stabiliteit geborgd moet worden, was de ARP er nooit geweest, en het CDA dus ook niet.

Bühne 

Je vraagt je in gemoede af waarom het CDA zo’n voorstel doet. Misschien voor de Bühne, zoals Sywert van Lienden suggereerde. Dat is ook effectief, gezien de poll en de reacties op het voorstel bij Powned. Maar wellicht denkt het CDA ook na over de toekomst van het bestel en kijkt het daarbij naar Duitsland. Daar heeft het Constitutioneel Hof zojuist uitgesproken dat een kiesdrempel voor het Europarlement niet mag, maar voor de Bondsverkiezingen wél omdat er een stabiele regeringsbasis nodig is.

Maar misschien is het nog eenvoudiger. De kiesdrempelwens zal vooral te maken met de moeilijke verhouding van het CDA tot het populisme. De PVV en de VVD trekken hun kiezers weg, vooral in het zuiden. Zelf rechtse retoriek uitslaan lijkt het tij niet te kunnen keren. Samenwerken met populisten gaat ook niet: dat splijt de partij. Dan maar de kiezers van de kleine christelijke partijen die onder een kiesdrempel zouden blijven…

Jasper Klapwijk maakt geen grapjes meer over het CDA dat zelf binnenkort niet meer over de kiesdrempel komt; het is allemaal al erg genoeg. Dit is een bewerkte versie van het commentaar op Radio1 bij Dit Is De Dag.

2 gedachtes over “CDA wil kiesdrempel: hypocriete onzin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s