Outsider art in het Koffiehuis

Van 16 april tot 1 juni 2016 exposeert Wijnand de Vries zes werken in het Koffiehuis van de Volksbond aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Organisator Martien Weber opent de expositie op 15 april 2016 met een feestelijke vernissage. Weber: “Het werk van De Vries geeft kleur aan Het Koffiehuis: een plek waar daklozen een kop koffie kunnen drinken om even van de straat te zijn.”

image

Het Koffiehuis is vanaf 20.00 uur open voor bezoekers, vrijwilligers en vrienden van het Koffiehuis, Jordanezen, toeristen, dagjesmensen en Amsterdammers met een groot hart. Iedereen is welkom voor een spetterend programma met muziek van barista Connie, hapjes en drankjes, een toelichting op de tentoongestelde werken door de Amsterdamse kunstenaar Wijnand de Vries zelf.

Kunstenaar

Wijnand de Vries (1973) is kunstenaar. Hij werkt in de Kunstwerkplaats in Amsterdam. Na enige omzwervingen is hij vanaf 2004 geleidelijk zich meer op het tekenen en schilderen gaan richten. Wijnand tekent op fotokarton met olie pastels en hij schildert op doek met oilbars. Wijnand maakt expressieve tekeningen en schilderijen van tropische vogels, roofdieren, bloemen en monsters. Zijn favoriete kleuren zijn ‘de kleuren van de Amazone’.

De tekeningen kunnen variëren van heel kleurig en helder tot een doorgewerkte donkere massa, waarin allerlei structuren te ontwaren zijn. Uit zijn werk blijkt een grote passie voor de natuur en diverse andere culturen. Wijnand is enorm gecharmeerd van India en Italië. Beelden uit die culturen komen geregeld terug in zijn expressionistische teken- en schilderstijl. Soms heel woest, maar altijd tot de verbeelding sprekend.

Exposities

Wijnand heeft een aantal malen geëxposeerd in de galerie van de kunstwerkplaats, in Edam en in de Hermitage in Amsterdam. In 2011 is Wijnand beloond met het winnen van de tweede prijs van de Special Award 2011: een stipendium van € 2.000,—. Wijnand exposeert op dit moment ook in de Outsider Art Galerie in Amsterdam; zijn werk hing eerder in de Hermitage.

Wijnand exposeert nu in het Koffiehuis van de Volksbond, een begrip in de Haarlemmerbuurt. Mensen die moeilijk ergens anders terecht kunnen, vinden in de Haarlemmerstraat een goedkope kop koffie, wat te eten en rust. Ook niet onbelangrijk: ze krijgen er hulp bij dagelijkse beslommeringen, bijvoorbeeld formulieren of contact met hulpverleners en instanties, en ze kunnen aan de slag als schoonmaker.

Een gedachte over “Outsider art in het Koffiehuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s