Een nieuwe groene kandidaat: Rhett R. Smith

De Democratische nachtmerrie van 2000: Green Party

In de schaduw van het Republikeinse campagnegeweld woedt nog een andere strijd om een partijnominatie: die van de Green Party. De partij is vooral bekend van Ralph Nader, de milieuactivist die de Democraten in 2000 een nachtmerrie bezorgde door in Florida en New Hampshire meer stemmen te winnen dan het verschil tussen Gore en Bush. Tot nu toe deden er zeven kandidaten mee. Deze week is er een nieuwe deelnemer aan de groene strijd bij gekomen: Rhett Smith, uit San Antonio, Texas. De strijd om de groene nominatie belooft even spannend te worden als de Republikeinse.

Vierde partij
De Green Party of the United States is de vierde partij in het land; de partij is in 1991 opgericht en heeft inmiddels meer dan driehonderdduizend geregistreerde leden en is actief in 44 staten. Er zijn een paar tientallen groenen in actief als bestuurder, meestal in niet-partijgebonden functies. De aanhang bevindt zich vooral aan de westkust, het merengebied en de noordoostkust. De groenen zijn een grassroots beweging; ze nemen geen giften van bedrijven aan. Ze streven naar sociale gelijkheid, natuurbehoud, geweldloosheid, kleinschaligheid, vrouwenrechten, diversiteit en duurzaamheid. Ze zijn een zusterorganisatie van GroenLinks in de Global Greens.

Rhett Smith
De nieuwe kandidaat voor de groene nominatie, Rhett Rosenquest Smith (1950), is geen onbekende. Hij werkt bij de Texaanse overheid en grijpt verkiezingen vaker aan om zijn nogal eigenzinnige opvattingen over Amerika uit te dragen. Hij deed mee om de Republikeinse nominatie in 2008, stelde zich verkiesbaar als Democratisch senator en congressman, burgemeester van San Antonio en gouverneur van Texas. Smith is methodist en vindt vrijheid van godsdienst het centrale politieke thema. Hij is tegen het tweepartijenstelsel, zionisme, uitzetting van illegalen, discriminatie van native Americans, milieuvervuiling en fluoridering van leidingwater.

Kandidaat
De Texaanse marineveteraan neemt het binnen de Green Party op tegen Jill Stein, Kent Mesplay, Harley Mikkelson, Jack Lindblad, Ed Lindsay, Mike Ballantine en Robert Peace. De laatste twee worden, net als Smith, niet door de Green Party zelf als kandidaat genoemd. Dat is bij alle partijen een belangrijk principe: iedereen moet zich kandidaat kunnen stellen voor openbare functies, en zeker voor het presidentschap. Het leuke is dat dat ook gebeurt. Smith maakt geen enkele kans op de nominatie die in juli wordt vergeven door de nationale conventie van de Green Party, maar doet toch mee.

Green New Deal
Het groene ticket voor de presidentsverkiezingen gaat vrijwel zeker naar Jill Stein. Ze is moeder, huisvrouw, arts, en milieu-activiste; ze schreef een aantal rapporten over de gevolgen van milieuvervuiling voor de gezondheid van kinderen en ouderen, een politiek gevoelig thema in de Verenigde Staten. In haar campagne staat de Green New Deal centraal: een plan om banen te creëren door verwaarloosde infrastructuur te herontwikkelen, maar dan op een milieuvriendelijke manier. Daarnaast steunt ze de Occupy-beweging, die ze ziet als een opstand tegen de ongelijkheid in de Amerikaanse maatschappij en de repressieve overheid.

Nader?
Als Stein wint, zal ze meedoen in de staten waar de groenen op de kieslijst komen; dat zullen er minimaal veertig zijn. Ze zal daar waarschijnlijk meer kiezers trekken dan haar voorganger Cynthia McKinney in 2008. Zij moest concurreren met de legendarische Ralph Nader, die in 2008 als independent meedeed. Hij haalde met een campagne van $ 4,5 mln bijna driekwart miljoen stemmen; drie keer zoveel als McKinney. Nader zei destijds dat het zijn laatste campagne was, maar heeft nog niet definitief uitgesloten dat hij in 2012 meedoet. Kondigt hij alsnog zijn deelname aan, dan zullen niet alleen de groenen zich zorgen maken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s